Bekkenklachten in de zwangerschap

Zwangerschapsklachten komen zowel tijdens als na de zwangerschap voor. Tijdens een zwangerschap gebeurt er een hoop met uw lichaam. Deze veranderingen kunnen voor klachten zorgen die u nog nooit heeft gehad. Tijdens de zwangerschap heeft ongeveer de helft van de zwangere vrouwen last van bekkenpijn.

Tijdens de zwangerschap en in de eerste negen maanden na de bevalling komt pijn in of rond de bekken en de lage rug veel voor. Soms worden de klachten erger door lang te staan, zitten, bukken of te tillen. In sommige gevallen kunt u de taken in het dagelijks leven of op uw werk niet meer goed uitvoeren. Fysiotherapie kan u helpen deze klachten te verminderen en ervoor zorgen dat u weer gemakkelijker uw dagelijks leven kunt oppakken.

De pijn kan optreden laag in de rug, bekken, si gewrichten, schaambot, stuitje, bil, soms uitstralend in het bovenbeen, en in de liezen.

De intensiteit en locatie is variabel en kan per zwangerschap verschillend zijn.

Dagelijkse activiteiten die moeilijk kunnen zijn:

– lang staan
– lang zitten
– lopen
– opstaan vanuit zit
– traplopen
– bukken
– fietsen
– in- en uit de auto stappen
– omdraaien in bed

Door onze samenwerking met de verloskundigen kunnen wij snel handelen en zijn een paar behandelingen meestal genoeg om de pijn sterk te reduceren en de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.