Wat is perifeer arterieel vaatlijden (claudicatio intermittens)?

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor patiënten etalagebenen (claudicatio intermittens) kunnen ondervinden. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan.

De behandeling

Tijdens de behandeling van etalagebenen kijken we samen naar een methode die ervoor zorgt dat jouw pijnklachten zo veel mogelijk verminderen. De behandeling bestaat bij ons uit een combinatie van het bespreken van leefregels, het geven van adviezen en het uitvoeren van looptrainingen in onze oefenzaal.

Naast het verhogen van de loopafstand en kwaliteit van leven door fysieke training wordt ook aandacht besteed aan eventuele comorbiditeiten en/of andere beperkende factoren. Aangezien de belangrijkste risicofactoren van PAV bestaan uit roken, onvoldoende beweging en ongezonde voeding, zijn Chronisch ZorgNet therapeuten extra bijgeschoold in het begeleiden van leefstijlverandering.

Gesuperviseerde looptherapie richt zich dus niet alleen op het been, maar heeft een positief effect op de algehele gezondheid van de patiënt.

 

Wordt deze behandeling vergoed?

Het behandelen van etalagebenen valt onder de basisverzekering.