Vallen Verleden Tijd

Valpreventie door echt leren vallen en opstaan

Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij u kunt struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Het aantal 65-plussers dat jaarlijks op de SEH terechtkomt door een val is met 11 procent toegenomen tot 117.000 ouderen. Dit wil zeggen dat iedere 4 minuten een oudere (65+) zich in het ziekenhuis meldt vanwege een val. Ruim de helft van hen brengt een bezoek aan de SEH vanwege een botbreuk, waarbij een heup- of polsfractuur het meest voorkomen.

 

Fysiotherapie Merelhove heeft voor 65-plussers die meer dan eenmaal per jaar vallen (zonder achterliggende medische redenen) een cursus opgezet. De cursus “Vallen verleden tijd” is ontwikkeld in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen. Daar is door wetenschappelijk onderzoek bewezen dat het vallen met 46% afneemt na het volgen van deze valpreventie/valtraining.

De training bestaat uit totaal 10 lessen waarvan 5 lessen besteed worden aan valpreventie door middel van hindernisbaan, sport en spel en looptraining. En 5 lessen aan valtraining (als er toch gevallen wordt, hoe doe ik dat dan met zo min mogelijk schade).
De groepen bestaan uit maximaal 8 deelnemers en worden begeleid door twee fysiotherapeuten.